Orthomoleculair

Orthos’ staat in het Grieks voor ‘juist’, ‘recht’, ‘gezond’. ‘Moleculair’ betekent ‘de moleculen betreffende. Orthomoleculaire geneeskunde is de behandeling van ziekte door de lichaamscellen te voorzien van een optimale moleculaire omgeving van stoffen, in het bijzonder van stoffen die normaal in het lichaam voorkomen. (gemodificeerd van Linus Pauling in Science, 1968; 160:265-271). Pauling won als enige alleen twee verschillende Nobelprijzen (chemie en vrede).

Zo legde hij de basis voor de toepassing van voeding en voedingssupplementen voor de preventie en behandeling van ziekten. Zijn inzichten van toen worden aangevuld met de nieuwste wetenschappelijke kennis zoals die nu wordt vergaard op het gebied van de biochemie, de moleculaire biologie, de genetica en epigenetica.

Orthomoleculaire geneeskunde is in feite een synomiem voor ‘voedingsgeneeskunde’. Uit een groeiend aantal wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat er een niet te verwaarlozen relatie bestaat tussen voeding en ziekten. Zo is inmiddels duidelijk dat slechte voedingsgewoonten een rol spelen bij het ontstaan van bijvoorbeeld kanker, hart- en vaatziekten en diabetes.

In de orthomoleculaire therapie staat het streven voorop om met de voeding zoveel mogelijk nodige en nuttige voedingsstoffen binnen te krijgen en zo weinig mogelijk schadelijke stoffen. Helaas is het, ook voor een gezond persoon, bijna onmogelijk om via de voeding optimale hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen te consumeren.

Ook in de reguliere geneeskunde wordt gebruik gemaakt van vitamines en mineralen.Het meest bekende voorbeeld hiervan is wel foliumzuur.

Vrouwen die zwanger willen worden,wordt geadviseerd tot het nemen van extra foliumzuur om zo  de kans te verkleinen dat hun kind geboren gaat worden met een open ruggetje.

 

Onze voeding

Helaas is onze voeding niet meer in staat ons de benodigde voedingsstoffen te verschaffen. Dit komt door een combinatie van factoren zoals een verarmde landbouwgrond en toegevoegde bestrijdingsmiddelen. Wij zijn dus allemaal, in meer of mindere mate, ondervoed. Aanvulling met voedingssupplementen is helaas voor ons bijna allemaal noodzakelijk.

 

Schadelijke toevoegingen

Veel bewerkte voedingsmiddelen kunnen stoffen bevatten die schadelijk zijn voor het lichaam. Bijvoorbeel aspartaam in zoetjes, limonade en kauwgom, bepaalde E nummers en MSG in kant-en-klaarmaaltijden, oosterse maaltijden, soepen en sauzen.

U kunt bij mij een voedingsanalyse laten maken om eens in beeld te brengen wat uw voedingspatroon is en of er tekorten zijn van bepaalde vitamines en mineralen.

Orthomoleculaire voeding en voedingssupplementen kunnen in het algemeen zonder problemen gebruikt worden naast andere behandelingen zoals regulier geneeskundige behandelingen of bijvoorbeeld homeopathie. Toch kunnen soms orthomoleculaire middelen en reguliere medicijnen elkaars werking beïnvloeden. Het is daarom van belang dat een arts, apotheker of therapeut er van op de hoogte is wat u gebruikt.